PROPLAMSAJI

Sara Haas

01.10.2020. - 14.10.2020.

01.10.2020.

Sara Haas je zagrebačka umjetnica čije smo upečatljive radove mogli vidjeti na dvjema samostalnim izložbama održanih u Zagrebu (2017.) i Zaboku (2019.). Sara se umjetnošću bavi cijeli život. U ranijim fazama ju koristi kao instinktivan alat za osobno izražavanje, a kasnije ju odabire kao promišljeno odabrani životni put. Umjetnica inspiraciju nalazi u skladu prirode i čovjeka, naizgled beznačajnim svakodnevnim fragmentima, lucidnim snovima, dubokim emocijama, ali i specifičnim mjestima poput fantastičnog Vigeland parka (Oslo). Eksperimentirajući unutar različitih tematskih cjelina Sara uspješno pronalazi rješenja za prenošenje doživljenog na platno. Njezin potez je ekspresivan i jasan. Za kolorit odabire jake, duboke i tamne tonove iz kojih izranjaju naivno oblikovani, groteskni likovi. Za oblikovanje prostora često koristi srednjovjekovna rješenja: semantičku i vertikalnu perspektivu, a plošnim oblikovanjem likova i prostora doprinosi srednjovjekovnom ozračju kojim odišu njezina djela. Na taj način, neovisno o tome radi li se o jednostavnom autoportretu na crnoj pozadini ili šumi punoj fantastičnih likova, umjetnica jasno daje do znanja da nam pruža uvid u svijet koji je inherentno njezin.

U Malom centru kulture Sara izlaže sedam radova manjih i većih dimenzija. Ovi radovi od promatrača ne zahtijevaju duboka filozofska razmatranja, poznavanje teorije boja i oblika, razumijevanje konteksta vremena u kojem nastaju ili shvaćanje emocionalnog stanja umjetnice. Njezina djela podsjećaju na bajku, ali i djeluju poput bajke. Tu su da začude i oplemene. No, za razliku od bajki ova djela ne nose određenu poruku, već izazivaju emociju koja ovisi o promatraču. Ona su prozor u magičan, teatralan svijet kojega smo možda vidjeli kada smo bili djeca – u svojoj mašti, kao odrasli – u svojim snovima, ili ga tek sada po prvi put upoznajemo – kroz Sarin kist. Djela su inspirirana mitologijom, legendama, narodnim predajama i srednjovjekovnim bestijarijem, a umjetnica naglašava da upravo kroz te reference propitkuje osobni kompleksni, groteskno-fantastični svijet. Navedeni utjecaji se u Sarinoj umjetnosti stapaju u autentičan hibrid koji nepogrešivo odražava Sari svojstven stil. Izložbom Proplamsaji umjetnica nas nenametljivo poziva da se poigramo emocijama u njezinom svijetu začudnih boja i oblika na granici snova i stvarnosti.

Margareta Škulac

Galerija fotografija s otvorenja