single_project

Lucija Šubić

14.10.2021. - 31.10.2021.

14.10.2021.

Trenutci kada školski radovi prerastaju svoje neposredne edukacijske okvire da bi se iskazali poput prvih dozrelih plodova ključni su u procesu formiranja autorske ličnosti. Upravo takve plodove predstavlja nam mlada slikarica u akvarelnoj tehnici kojom je ovladala do solidnog, ponegdje i uvjerljivog stupnja likovne kompetentnosti. Odlučivši se na realizaciju ciklusa Popevke kao pandana tradicijskom glazbenom izrazu, Lucija Šubić učinila je pomak od pukoga likovnog zapažanja i bilježenja prema promatranju do osmišljenoga uprizorenja vlastitoga odnosa prema svojoj zavičajnoj kulturnoj baštini. Dakako da taj odnos nužno podrazumijeva emotivnu doživljajnost koju razotkrivamo u ugođajnoj potki ovih iskrenih, ispovjedno intoniranih kompozicija. Projiciranje vlastitoga lika, kao i situacija iz svoga života, u scene koje reflektiraju sadržaje odabranih stihova, pouzdan je i dojmljiv, nerijetko primjenjivan način uživljavanja u poziciju lirskoga subjekta iz koje je otvoren put k vizualnim ekvivalentima metaforičkih postupaka ispunjenih laganim preobrazbama. Delikatan pomak u prikazivanju figura i figuralnih međuodnosa (kao i maglovitih pejzaža koji daju naslutiti latentnu antropomorfičnost ili pak doslovce ilustriraju metamorfozu), ostvaren je sugestivnim pogledima, položajem dlanova i njihovim gestama, uvođenjem snovitih elemenata poput para sokolova na rukama djevojke s povezom preko očiju, rasplinutom atmosferom koja obavija svaki prizor. Ukratko, primjereno akademskome statusu autorice, ciklus Popevke Lucije Šubić valja zasluženo ocijeniti visokom ocjenom.

Nikola Albaneže