ČEKANJE

Karla  Čurčinski

03.12.2020. - 16.12.2020.

03.12.2020.

Karla Čurčinski u Malom Centru Kulture predstavlja ciklus Čekanje, izložbu koju umjetnica izlaže treći put, no prvi puta zagrebačkoj publici. Ciklus Čekanje čini četrdesetak radova manjih i većih dimenzija nastalih tijekom razdoblja od tri godine. Oni su proizvod umjetničinog seciranja različitih faza procesa čekanja i prepoznavanja emocija koje se pojavljuju u njemu. Introspektivno promišljanje o čekanju rezultira zaključkom da ponekad naporan, svjestan čin čekanja možemo staviti na čekanje i odabrati druge, lakše emocije. No tada gubimo mogućost upoznati se s novim, ne tako lakim emocijama koje pronalazimo dok čekamo.

Na izloženim radovima prikazani su trenuci prepuštanja čekanju, ali i bijega od čekanja. Oni su stvarni i duboko proživljeni. No likovni stil i tehnike koje umjetnica odabire više doprinose oslikavanju ambijenta i proživljene emocije, nego realistične stvarnosti. Karlina umjetnost je minimalistička, uravnotežena i instinktivna. Njena likovnost je vizualno pitka i estetski privlačna, a gradi ju na principima ilustracije i kolaža. Umjetnica stvara bez skica oslanjajući se na svoje emocije, vizije i tok svijesti. Događaji i prostor nisu prikazani na realističan način, pa u njima nećemo lako iščitati faze čekanja, niti ćemo prepoznati svaku misao iza poteza kista. Ali zahvaljujući promišljeno primijenjenim tehnikama i stilskim odabirima prepoznajemo intiman prostor umjetničine stvarnosti ispunjen emocijom i nenametljivom simbolikom.

Radovi u ciklusu Čekanje uglavnom su izrađeni u tehnici digitalnog tiska na papiru, čime je postignut dojam koherentnosti svih prikazanih elemenata. Međutim, umjetnica ne pronalazi adekvatna rješenja radeći isključivo u jednoj tehnici. Radi postizanja nužnog balansa poseže za raznolikim materijalima i tehnikama da bi ih tek naposljetku ujedinila u glatkoj digitalnoj obradi. Potpuno ujedinjeni likovni elementi i tehnike na papiru produkt su Karline manipulacije materijalima i odabira medija u kojima ih obrađuje. Stoga će promatrač tehnike kolaža, akrila, olovke, ugljena ili fotografije vrlo lako zamijeniti za naizgled isključivo digitalnu obradu koja je tek jedan od alata s kojima se Karla služi, a koji odabire za objedinjavanje procesa stvaranja. U pročišćenom minimalizmu boja i oblika ciklus Čekanje skriva kompleksnost Karline instrospekcije. Sugestivni naslovi nam nameću pitanja i bude znatiželju, ali nam likovna rješenja ne daju jasan odgovor. Razrješenje pronalazimo u ambijentalnosti prostora koji evocira intimu i duboku emociju prikazane individue. Njezina kontemplativnost nas neodoljivo inspirira da i sami prepoznamo i prihvatimo trenutke kratke probuđenosti.

Margareta Škulac