ALTERI

Filip Smrekar

05.11.2020. - 20.11.2020.

05.11.2020.

Filip Smrekar, koji je ovu izložbu stvorio pod pseudonimom Pilif Alters, mladi je suvremeni umjetnik rođen 1991. godine. Završio je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu te 2017. završio diplomski studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik nekoliko posebnih Rektorovih nagrada. Osim sudjelovanja na brojnim grupnim izložbama, od kojih su značajnije “Premio Aimc Studenti” u Ravenni, “Paper based Design” (HDLU) Zagreb, kolonija Plitvička jezera 2018.-2019. i AntiSalonu mladih 2018., imao je i dvije samostalne izložbe: u Ksetu 2014. godine te u PHNH u San Franciscu 2017. godine.

Na ovom svijetu postoje mnoge igre. Jedna od njih je kartaška igra zvana Magic: The Gathering. Ta igra me interesirala od kada sam je prvi puta vidio još kao dijete, a sad kao vrsni znalac i umjetnik krenuo sam u vode “alteranja” (engleski “to alter” = promijeniti) njenih karata. Magic karte same po sebi dolaze u raznim varijantama, svaka sa svojim izgledom, ilustracijom i efektom na igru. Alteranje Magic karata je proces u kojem umjetnik mijenja originalni izgled određene karte na jedan od više mogućih načina, ali u većini se slučajeva pokušava zadržati jedan ili nekoliko aspekata originala, npr. ime, efekt, ili čak poneki simbol, kako bi ta karta bila prepoznatljiva. U karte koje altera, umjetnik unosi novi duh i atmosferu mijenjanjem granica karata, njihovih ilustracija te zaklanjanja dijelova originala.

U ovdje izloženim radovima možete pronaći: * full altere, gdje je skoro cijela karta prekrivena novom ilustracijom te joj ostaje samo ime ili simbol mane koju proizvodi; * altere u kojima se ostavlja i ime i efekt karte te se donekle brišu prijašnje granice; * foil alteri koji nastaju u radu s kartom koja ima holografski film; * foil kolaži u kojima se kolažira dio karte s holografskim filmom na već postojeću originalnu ili alteriranu kartu. Većina karata naslikana je akrilom i tušem te je zaštićena u tankom “rukavu” koji savršeno prianja dimenziji karte.